Pereiti prie turinio

Krepšelis

Jūsų krepšelis yra tuščias

Straipsnis: Tvarumas - kas tai?

Tvarumas - kas tai?
tvari kosmetika

Tvarumas - kas tai?

Labai dažnai girdime skambius žodžius - tvarumas, tvarus gyvenimo būdas, bet ar tikrai žinome ir suprantame, ką tai reiškia? Kas yra tvarus aplinkai produktas, tvarus vartojimas, arba - kaip galime prisidėti prie savo tvarios aplinkos kūrimo? Tai labai plati tema, apie kurią kalbėsime dar ne kartą, kadangi kaskart iškyla galybė klausimų! Bet juk nuo kažko reikia pradėti, tad šiandien pradėkime nuo savišvietos, nes mums tikrai rūpi! 

Tvarumo svoka pirm kart pavartota 1987 m. Jungtini Taut organizacijos ataskaitoje „Ms bendra ateitis“ (angl. “Our common future“), kurioje išskirtas tvaraus vystymosi strategijos siekis – harmonijos palaikymas tarp žmoni, gamtos bei visuomens tarpusavio santyki (Bendoraitien ir Šimkut, 2016).

Tvarus vystymasis – tai daugialypis sipareigojimas pasiekti geresn vis žmoni gyvenimo kokyb. Ekonominis vystymasis, socialin pltra ir aplinkos apsauga yra tarpusavyje susij bei vienas kit papildantys tvaraus vystymosi komponentai. 

O kaip visa tai sujungti? Gal geriausias būdas pradėti nuo savęs? Nuo kasdienių veiksmų namuose, darbe, gatvėje?

Taip, pasaulinės pandemijos metu oro tarša sumažėjo, tačiau padidėjo vienkartinių apsaugos priemonių naudojimas. Taip, mes naudojame vienkartines kaukes, maunamės vienkartines pirštines - kaupiame plastikinių pakuočių kiekį namuose, kad apsisaugotume…Tačiau vien Kinija per dieną pagamina 100 milijonų vienkartinių kaukių! O kur dar visos kitos plastikinės pakuotės?

BET. Pradėkim nuo paprastų kasdienių dalykų ir  atraskime alternatyvas, juk tik reikia paieškoti sprendimo ir jį priimti! Vienkartines kaukes galime pakeisti daukartinio naudojimo - stilingomis, pagamintomis iš perdirbtų medžiagų ar lino. Tokiomis, kurios neteršia aplinkos.  Vienkartinių pirštinių taip pat galime atsisakyti, juk jau įpratome plauti ir dezinfekuoti rankas ir tai - tik į naudą!  Net ir ekstremaliomis sąlygomis nereikalingų atliekų ar plastiko naudojimą mes tikrai galime riboti, tik reikia apie tai pagalvoti! Juk jau dažnas eidami apsipirkti turime ir savo medžiaginį maišelį, įsigyjame jį popierinį ar perdirbto plastiko. O jeigu pradėtume gyventi kaip “Zero waste” kultūros šalininkai? Nusipirkti birių maisto produktų ar buitinių skalbimo priemonių užsuktume su savo tara? Žinoma, geriausia - stikline! Kiek kartų tuomet sumažintume išmetamų atliekų kiekį? Šiuo metu Lietuvoje statistinis išmetamų atliekų metinis vidurkis gyventojui yra apie 400 kg. O jei jau naudojame vienkartines apsaugos priemones, plastiką, tai bent išmeskime į atitinkamus atliekų konteinerius. Rūšiavimas vis dar paslaptis? 

Kaip rūšiuoti atliekas rasite - čia 

Visur turėtų būti sinergija. Jeigu sąmoningiau rinksimės daukartinio naudojimo medžiagas, pakuotes, o ne pulsime “saugotis” ir naudoti plastiko pakuotes - ateities kartos mums už tai padėkos.

Tačiau kaip išsirinkti ekologišką, tvarų produktą? Ar mes mokame jį atpažinti? Koks turi būti ženklinimas? Kokia jo sudėtis? Juk tarp gausybės pavadintų BIO produktų tikrai paprasta pasiklysti.

Labai dažnai kompanijos naudoja marketinginius triukus, siekdamos sukurti atsakingos, tvarumą puoselėjančios gamintojos įvaizdį ir naudoja tokius žodžius kaip SVEIKAS, EKOLOGIŠKAS, ŽALIAS. Kas asocijuojasi gaivumu, natūralumu su nauda mums ir planetai. Šis terminas dar vadinamas GREEN WASHING arba žaliasis smegenų plovimas - kai mus bando įtikinti, jog prekės yra ekologiškos, nors taip anaiptol nėra. Dažnai sudėtyje rašoma, jog yra 80-90% natūralios ar organinės kilmės produktų. Tad kaip nepasiklysti ekologinėse pinklėse? Visų pirma reiktų stebėti pakuočių ženklinimą. Europos Sąjungoje naudojamas baltas lapelis žaliame fone, užtikrinantis, jog 95% ingriedientų yra ekologiski. Taip pat ES Ecolabel sertifikatu ženklinamos prekės turi įtakos daugiau kaip 400 mln. Europos Sąjungos gyventojų. Juo žymimi produktai nuo maisto iki higienos prekių. Sertifikatas yra skiriamas gamintojams, kurių produktai  turi mažesnį poveikį aplinkai, yra tausojantys planetos išteklius, tačiau egzistuoja ir daugiau patvirtintų ženklų. Vienas tokių - Ekologinis ūkis - tai Lietuvos nacionalinis ženklinimas, arba FAIRTRADE sertifikatas, kuris užtikrina, jog produktas buvo pagamintas etiškomis sąlygomis, sąžiningai atsiskaitant su visais darbuotojais gamybos procese. Taip pat RSPO sertifikatas, žymintis, jog palmių aliejus yra išgaunamas tvariai ir tausojant aplinką. Pasaulyje ypatingai aukšti reikalavimai yra teikiami Vokietijoje ir Šiaurės Europoje išduodamiems sertifikatams. Šiaurės Europos Baltoji Gulbė - tai rekomendacijų rinkinys, kur apibrėžiami griežti aplinkosauginiai reikalavimai Šiaurės Europoje ir apima visą produkto gyvavimo ciklą nuo žaliavų iki sunaikinimo. 

 

 

 

 

Plačiai paplitęs ir "Energy star” ženklinimas - tai gaminių, pasižyminčių energijos efektyvumu ir taupymu ženklas. Tarp gaminių, pažymėtų "Energy star" ženklu, yra šaldytuvai, oro kondicionavimo sistemos, televizoriai, kompiuterių ekranai, nešiojamieji kompiuteriai, DVD gaminiai, baterijų įkrovikliai, kopijavimo aparatai, faksai, kita biurų įranga.

Kai kalbame apie produktų ženklinimą, reiktų akcentuoti, kad  žodžiai “tik iš natūralių ingredientų”, “be hormonų”, “genetiškai nemodifikuota”, “ūkininkų produkcija”, “natūralus” nepatvirtina, jog produktas yra ekologiškas ir tai priskiriama prie žaliojo smegenų plovimo ("Green washing").

Renkantis produktus galima atkreipti dėmesį ne tik į sertifikatus, bet ir į pakuotės sudėtį, kuri yra pateikiama pakuotės apačioje. Plastikas ir mišrios sudėties pakuotės yra ženklinamos PS 1-7 ( nuo 1 iki 7). Septintuoju numeriu žymimos pakuotės yra neperdirbamos - jos yra deginamos arba keliauja į savartyną.  Bet reiktų pažymėti, jog viso plastiko perdirbti neįmanoma, perdirbto plastiko gamybai naudojamas ir tam tikras naujo plastiko kiekis. Šiuo metu pagal LR įstatymus nebeliko reikalavimo žymėti, iš kokio plastiko yra pagaminta pakuotė, todėl ir vartotojui sunku įsitikinti, ar ji bus perdirbta. Tačiau ant Davines produkto pakuotės tikrai rasite ženklinimą ir skaičiuką prie jo. Taip pat nuo 2018 metų Davines didžiuojasi galėdama teigti, jog visoms produktų pakuotėms pilnai kompensuojamas CO2. Tai reiškia, jog produkto pakuotės pagaminimo metu susidaręs CO2 yra pilnai kompensuojamas - atsodinant medžius.

Apibendrinant, prekiniai ženklai, turintys sertifikatus labai jais didžiuojasi, nes prisideda prie tvarios aplinkos kūrimo. Tokia kompanija yra ir DAVINES, kuri priklauso Bcorp organizacijai, kur ekologinis, socialinis ir ekonominis tvarumas - tai būtinos sąlygos! Tvariausias iki šiol sukurtas Davines produktas - A SINGLE šampūnas! Daugiau informacijos apie tai rasite čia 

Taip pat plačiau apie Davines tvarumo filosofiją, vykdomus projektus skaitykite čia 

Nieko nėra tobulo, tačiau žingsnis po žingsnio mes galime prisidėti prie tvarios aplinkos puoselėjimo, pradėdami nuo savęs, nuo kasdienių savo įpročių! 

Palikti komentarą

Ši svetainė apsaugota „reCAPTCHA“, taip pat taikoma „Google“ privatumo strategija ir paslaugų naudojimo sąlygos.

Prieš paskelbiant visi komentarai moderuojami.

Read more

Mums rūpi ir mes norime, jog jūs tai žinotumėte

Mums rūpi ir mes norime, jog jūs tai žinotumėte

Davines bendruomenė Šiomis dienomis sunkiai dirbome, tam, kad užtikrintume, jog mūsų rūpestis būtų išreikštas svarbiais ir praktiniais veiksmais, nes manome, kad rūpestis - tai visų pirma yra veiks...

Skaityti daugiau
Kaip slenkantys plaukai atskleidė sveikatos būklę?
plaukų slinkimas

Kaip slenkantys plaukai atskleidė sveikatos būklę?

Šiandien norime pasidalinti istorija, kaip slenkantys plaukai atskleidė apie sveikatos būklę. Nuoširdžiai dalinuosi savo patirtimi, galbūt kažkam padėsiu. Taigi, mano rankose mano kasdieninė r...

Skaityti daugiau