Plaukų slinkimas ir jo priežastys...

Plaukų slinkimas - tai kasdienio gyvenimo dalis. Tiesą sakant, normalu, jog iškrenta 100 sruogų per dieną. Tačiau jei vienu metu netenkate daugiau plaukų nei įprastai, pastebite plinkančių vietų ar praretėjusią plaukų liniją - tai plaukų slinkimo požymiai. Kaip žinote, plaukai gali slinkti dėl įvairių priežasčių, bet norėdami slinkimą sustabdyti, turime ieškoti problemos iš esmės! Taigi mes išskirsime dažniausiai pasitaikančias plaukų slinkimo priežastis. 

Kas sukelia plaukų slinkimą?

Plaukų slinkimas gali paveikti ne tik galvos odą ar visą kūną, jis gali būti laikinas arba nuolatinis... Taigi, kokie faktoriai sukelia plaukų slinkimą? 

Po nėštumo

Hormonai vaidina didžiulį vaidmenį reguliuojant plaukų augimo ciklą. Taigi viskas, kas išmuša hormonus iš vėžių - gali sukelti plaukų slinkimą. Tai apima hormoninius pokyčius, atsirandančius perimenopauzės, menopauzės ir laikotarpį po gimdymo.

Su amžiumi plaukų slinkimas dažnesnis

Vidutiniškai jaunesni nei 30 metų žmonės gali patirti 10–15 procentų plaukų slinkimą. Iki 50 metų jis padidėja iki 25 procentų, o sulaukus 70 metų – 50 procentų. Senstant galvos oda tampa sausesnė ir stangresnė, o tai turi įtakos galvos odos kraujotakai ir plaukų folikulų augimui. Taigi su senėjimu atsiranda natūralus plaukų slinkimo progresas.

Mitybos sutrikimai ir dieta

Mitybos sutrikimai gali pakenkti visam jūsų kūnui, įskaitant ir plaukus. Maistinių medžiagų, tokių kaip geležis, varis, cinkas, vitaminas B12 ir baltymai, trūkumas gali sukelti pernelyg didelį plaukų slinkimą. Panašiai dramatiškas svorio metimas ir dietos buvo siejami su ūminiu telogeno išsiskyrimu, viena iš labiausiai paplitusių plaukų slinkimo galvos odoje priežasčių.

Sveikatos būklė

Tam tikra sveikatos būklė taip pat gali sukelti plaukų slinkimą. Žmonės, sergantys vilklige, Hashimoto tiroiditu (hipotiroze), autoimuninėmis ligomis, Grave'o liga (hipertiroidizmu) ir diabetu, dažnai patiria plaukų slinkimą. Plaukų slinkimas taip pat yra vienas iš dažniausių daugelio vaistų, įskaitant chemoterapiją, vaistus nuo aukšto kraujospūdžio, beta adrenoblokatorių, geriamųjų retinoidų ir skydliaukės vaistų -  šalutinis poveikis.

Anemija

Viena dažniausių plaukų slinkimo priežasčių yra anemija. Tai būklė, kai organizmas neturi pakankamai sveikų raudonųjų kraujo kūnelių, kad perneštų pakankamai deguonies į kūno audinius. Anemijos požymiai ir simptomai skiriasi priklausomai nuo priežasties ir sunkumo, nors plaukų slinkimas būna dažnas.

Hipotireozė arba hipertiroidizmas

Hipertiroidizmas yra per didelis skydliaukės aktyvumas (kai ji gamina per daug skydliaukės hormonų). Hipotireozė yra nepakankama skydliaukės veikla (kai ji negamina pakankamai). Hipotiroidizmas yra dažnesnis nei hipertiroidizmas. Nors šios dvi sąlygos turi skirtingus požymius ir simptomus, kartais jos sutampa. Bet koks skydliaukės disbalansas gali paveikti plaukų folikulus, todėl plaukų slinkimas gali pasireikšti abiejų tipų skydliaukės ligomis. Be to, jei hipotirozė negydoma, ji gali sukelti anemiją, kuri, kaip mes ką tik aptarėme, gali turėti įtakos plaukų slinkimui.

Fizinis ar emocinis stresas

Bet koks fizinis ar emocinis stresas gali sukelti plaukų slinkimą, nors tai galite patirti tik po 3–5 mėnesių. Stresiniai įvykiai perkelia plaukus į degeneracinę fazę, kur jie greitai iškrenta. Tai žinoma kaip staigus plaukų slinkimas. Jį dažnai lydi jautri galvos oda.

Kada kreiptis dėl plaukų slinkimo pas specialistą?

Jei pastebėjote nuplikusių dėmių, pastebėjote, jog kasdienis plaukų slinkimas trunka ilgiau nei 3 mėnesius - kreipkitės į dermatologą arba trichologą, kad pašalintumėte pagrindinius veiksnius, į kuriuos reikia atkreipti dėmesį. Gydytojas apžiūrės jūsų galvos odą, padės nustatyti plaukų slinkimo priežastį, patikrins ar nėra uždegimo, paraudimo, opų ar randų. Jie atidžiai apžiūrės jūsų plaukus, kad nustatytų, kiek jų prarandama, kaip jie slinko ir ar nėra plaukų lūžinėjimo. Gydytojas taip pat užduos klausimus apie tai, kada prasidėjo plaukų slinkimas, kokie yra plaukų slinkimo būdai, kokios priežastys tai lemia, kada  dažniausiai pasitaiko ar jūsų šeimoje nėra plaukų slinkimo atvejų.

Kaip padėti sau gydyti plaukų slinkimą?

Plaukų slinkimo gydymo tikslas - paskatinti plaukų folikulus veikti kuo geriau, skatinant plaukų augimą. Jei jums įdomu, kaip pristabdyti plaukų slinkimą, tai dalinamės būdais, kaip tai padaryti.

Padidinkite baltymų suvartojimą

Plaukai sudaryti iš baltymų, todėl jei jų negausite pakankamai, jūsų plaukai nukentės. Norint užtikrinti stiprų ir sveiką plaukų augimą, būtina gauti tinkamą baltymų kiekį savo mityboje. 

Veganams ir vegetarams, kenčiantiems nuo plaukų slinkimo, trūksta gyvulinių aminorūgščių baltymų pavidalu, todėl jiems gali tekti naudoti augalinių baltymų.

Padidinkite vitaminų ir mineralų suvartojimą

Be maisto produktų, papildomas vitaminų vartojimas gali sustiprinti plaukus iš vidaus. Papildai, tokie kaip geležis, vitaminas C, vitaminas B12, vitaminas D3, varis, cinkas, selenas, nepakeičiamos aminorūgštys, tokios kaip L-lizinas ir L-metioninas, ir plaukų vitaminai, kurių paprastai yra biotino ir kolageno, padeda kovoti su plaukų slinkimu.

Išbandykite galvos odos terapiją

Trombocitais praturtinta plazma, PRP, yra galvos odos gydymas, kai pacientas turi paimti kraują, kad vėliau būtų galima suleisti praturtintų ląstelių atgal į galvos odą. PRP gali paskatinti folikulų augimą ir sustabdyti plaukų slinkimą, todėl tai turi atlikti profesionalas. Mažiau invazinės plaukų procedūros apima rankinį šveitimą jūros druskos šveitikliu arba folikulus stimuliuojančiu produktu, pavyzdžiui, geliu, skirtu slenkantiems plaukams.

Padidinkite sudėtinių angliavandenių suvartojimą

Angliavandeniai suteikia jūsų plaukams energijos, reikalingos jų augimui. Taigi, jei jūsų mityboje nėra angliavandenių ir jaučiate pernelyg didelį plaukų slinkimą, laikas juos įtraukti į savo mitybą. Įtraukite ir sveikų angliavandenių, pavyzdžiui, šviežių vaisių ar nesmulkintų kviečių tarp valgymų, kurių intervalas yra ilgesnis nei keturios valandos – po tiek laiko jūsų plaukų ląstelėms prieinama energija sumažėja.

Daugiau sportuokite

Daugiau sportuojant mes galime paskatinti plaukų augimą, nes sportas gerina kraujotaką ir kraujotaką visame mūsų kūne. Padidėjęs kraujo tekėjimas reiškia, kad daugiau maistinių medžiagų ir deguonies pasiekia ir galvos odą. Kad jūsų plaukų folikulai būtų pamaitinti ir sveiki, bent tris kartus per savaitę atlikite 30-ies minučių kardio pratimų.

Pakeiskite savo šukuoseną

Per dažnas karštų įrankių naudojimas ir formavimas gali susilpninti ir nualinti jūsų plaukus. Išbandykite naują šukuoseną, kuriai reikia mažiau priežiūros.

Galvos masažas

Išbandykite galvos masažą su  Energizing serumu. Nedidelį kiekį tepkite ant pirštų galiukų. Švelniai masažuokite galvos odą mažais sukamaisiais judesiais, švelniai ir vidutiniškai spauskite pirštais. Masažuokite tris ar penkias minutes, judėkite aukštyn ir aplink galvą, užtikrindami, kad apimtumėte visas sritis.

Kad ir kaip nuspręstumėte kovoti su plaukų slinkimu, būkite tikri, kad visos Davines formulės yra be kenksmingų toksinų ir pagamintos iš natūralių ingredientų. Mūsų gaminiai gaminami naudojant atsinaujinančią energiją ir pakuotes, kurios sumažina poveikį aplinkai. Mūsų plaukų priežiūros priemonės yra naudingos ne tik jūsų plaukams, bet ir visai planetai.

Palikti komentarą

Visi komentarai turi būti patvirtini administratoriaus